Dobbel-jubileum på Steinkjer

16. april 2012
Gudleiv Forr
Bilde til artikkel: Dobbel-jubileum på Steinkjer

Trønder-Avisa i Steinkjer feirer dobbeltjubileum i år. I sin nåværende form og under navnet Trønder-Avisa. Her omtaler journalist Gudleiv Forr jubileumsutgaven til avisen som har vært Nord-Trøndelags viktigste avisorgan i 50 år.

Trønder-Avisa i Steinkjer feirer dobbeltjubileum i år. I sin nåværende form og under navnet Trønder-Avisa er Nord-Trøndelags viktigste avisorgan 50 år. Men trekker man Steinkjers avishistorie bakover i tida, kommer man til 1862. Og selv om den historiske linja er litt kronglete, er det sammenheng i den fra Innherreds-Posten til Trønderbladet i 1924, som igjen gikk inn i avisa Inntrøndelagen som i 1940 gikk sammen med Nord-Trøndelag og Nordenfjeldske Tidende til Nord-Trøndelag og Inntrøndelagen. Fra 1952 heter den Trønder-Avisa.

En slik mangfoldig skapelsesberetning er jo ganske vanlig for norske aviser, og henger dels sammen med markedsmessige og økonomiske forhold, dels med politiske. Aviser har kommet og gått, men på ruinene av det som ikke gikk, er det oppstått nytt. Dessuten var det alltid driftige, samfunnsinteresserte mennesker med meddelelsesbehov som begynte helt forfra.

Til sammen har det gitt oss en mangfoldig flora av aviser gjennom 250 år. Trønder-Avisa har altså en slik historie. I 1952 var den organ for Venstre og Bondepartiet (Senterpartiet fra 1958) annenhver dag. Det varte til begynnelsen av 2000-tallet da redaktør og direktør Arve Løberg omgjorde avisa til en moderne, avideologisert nyhetsavis med skarpt blikk for det beste for Nord-Trøndelag. Nå er den kjernen i et mellomstort og moderne mediehus.

Jubileet skal feires til høsten, men allerede den 24.mars brakte avisa et bilag med fokus på de to jubileene. Hovedsaken var imidlertid den digitaliserte avishistorien på Steinkjer. Trønder-Avisas årganger er nemlig blitt tilgjengelig digitalt. De ansvarlige kaller det sin «digitale skattkiste», og tilbyr portalen mot en beskjeden pris på http://www.avishistorien.no/  Der kan man søke så vel tekst som bilder.

Bilaget den 24. mars inneholder også en rekke historiske fotografier fra byen før 21. april 1940, da den ble bombet og brant ned. Bildene gir et godt inntrykk av den lille bygdebyen med jugendbebyggelse i de sentrale gateløpene, og der det gamle avishuset hadde en iøynefallende plass.

Prosjektet har vært ledet av avisas mangeårige medarbeider Erling Koldaas, som selv er leder av byhistorieforeningen Gamle Steinkjer.

Gudleiv Forr


Bli medlem

Kontakt sekretariatet og bli medlem av Norsk Pressehistorisk ForeningFaglitteratur

All informasjon om faglitteratur finnes her


5 siste nyheter

Nyttige lenker

Tips oss gjerne om du har noen lenker som kan være nyttige for leserne våre!